Visita guiada a Montserrat i dinar típic català en el celler d'una Masia

Inclou:
- Vehicle privat: minivan o minibús
- Trasllat a Montserrat i a La Masia La Plana (Gaià)
- Dinar típic Català
- Tornada al lloc de sortida
- Guia acompanyant durant tota la visita
- Explicacions en l'idioma escollit

Foto: Teresa Llordés (Tots els drets reservats)

Catalunya i la comarca del Bages

Montserrat i La Masia La Plana de Gaià es troben a la comarca del Bages, al centre de Catalunya.
Una comarca fèrtil, amb una gran força de la terra, que li permet produir vi de qualitat amb la denominació d'origen Pla de Bages i una gran varietat de productes alimentaris que l'han convertida en un rebost de productes naturals.

Foto: Teresa Llordés (Tots els drets reservats)

El massís de Montserrat

Montserrat és un massís muntanyós de Catalunya que destaca per la seva forma característica i única que recorda la fulla dentada d'una serra.
Per la muntanya de Montserrat hi ha repartides unes 15 ermites. L'ermita de Sant Jeroni és el punt més alt de la muntanya, a 1236 m. S'hi pot accedir per un camí que neix a l'estació superior del funicular de Sant Joan. Es tracta d'una de les excursions més boniques pel parc natural, d'una hora i mitja de durada.

Foto: David Iliff (Llicència CC-BY-SA 3.0)

Montserrat i la Mare de Déu

La talla de la mare de Déu de Montserrat, que segons la llegenda fou descoberta per uns nens l'any 880 a la Santa Cova, es troba ubicada al Monestir, una abadia benedictina consagrada a aquesta mare de Déu trobada.
La Verge, anomenada familiarment "La Moreneta" pel seu color fosc, és una talla romànica de fusta de finals del segle XII.
El dia 27 d'abril se celebra la diada de la mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya.

Masia La Plana

Una masia és l’edifici central d’un mas, una explotació agrícola solitària fora del nucli d’un poble.
Té diverses edificacions: la casa pairal, la masoveria, els estables, el celler, les pallisses...
En aquestes cases de pagès hi vivia molta gent: l'amo i la seva família, els mossos i els pastors. Eren centres de producció on es feia el vi, es molia la farina o es produïa l'oli d’oliva. A més s'hi engreixava el porc i s'hi elaboraven embotits i formatges.

La Masia La Plana es troba ubicada al terme municipal de Gaià. Data del 1700, i fou un centre d'elaboració de vi.
Cap a mitjans del segle XIX, el Bages era la comarca que produïa més vi de tot Catalunya.
Actualment la Masia La Plana dedica la seva activitat al turisme rural.

El celler de la masia: "El Racó d'en Pau"

Sota la Masia hi trobem ubicat el celler, on, després de la seva restauració, podem veure les típiques tines on fermentava el raïm.
La premsa i altres eines originals formen part de la decoració del que és ara el Racó d'en Pau, que actualment fa les funcions de menjador.

El porró

El porró és un recipient de vidre d'origen medieval, destinat a contenir i servir un líquid, que normalment sol ser vi.
Antigament el porró s'utilitzava sempre, donat que a les menjades populars no hi havia gots per a tots i aquest recipient anava molt bé per anar-lo passant.
Avui es considera un símbol tradicional de Catalunya.

Mel i mató

Juntament amb la crema catalana, és una de les postres més populars a Catalunya.
El mató és un tipus de formatge fresc elaborat amb llet quallada. Originàriament es feia amb llet de cabra, però avui se’n fa també a partir de la llet de vaca i d’ovella. És un producte típic de la Catalunya central, i el més famós és el de Montserrat. Al Santuari es fa diàriament un mercat on la pagesia dels pobles dels voltants puja a vendre el mató.
El mató es pot prendre sol o barrejat amb altres aliments. Tradicionalment s’acompanya amb mel.

Aromes del Montserrat

És un licor destil·lat d'herbes amb una graduació alcohòlica de 31º. La recepta inclou, a més d’aigua, sucre i alcohol, dotze herbes que es poden recollir al massís de Montserrat, entre elles la farigola, el ginebró, l'espígol o la canyella.
Se sol prendre després dels àpats per les seves propietats digestives.
Aquest licor va ser creat pels monjos benedictins del Monestir de Montserrat com a remei estomacal, i originàriament es va destinar al consum propi i als dels pelegrins que visitaven el Monestir.

Menú català Masia La Plana

  • Amanida de temporada
  • Escalivada: pebrot i albergínia
  • Pa torrat amb tomàquet i all i oli
  • Embotits de la comarca: bull blanc, bull negre i llonganissa
  • Mongetes
  • Botifarra a la brasa
  • Mel i mató i xarrup d’Aromes del Montserrat
  • Vi DO pla de Bages
  • Aigua

Menú català vegetarià

  • Amanida de temporada
  • Escalivada: pebrot i albergínia
  • Pa torrat amb tomàquet i all i oli
  • Mongetes
  • Selecció de formatges Montbrú de la comarca
  • Mel i mató i xarrup d’Aromes del Montserrat
  • Vi DO pla de Bages
  • Aigua

Preus

Grups privats

4 a 8 persones

150

€ / persona

( nens 75 € )

Grups privats

9 a 19 persones

125

€ / persona

( nens 65 € )

Grups

20 a 35 persones

90

€ / persona

( nens 45 € )

Contacte

Per a més informació o fer una reserva, contacteu amb nosaltres mitjançant aquest formulari o bé a través dels mitjans que s'indiquen més avall